Functional Movement Screen (FMS)

De Functional Movement Screen (FMS) is een instrument dat doormiddel van 7 verschillende testen inzicht geeft in deze beperkingen. Aan de hand van een score kan bepaald worden in welke mate de beperkingen aanwezig zijn en waar deze beperkingen zich bevinden. Het systeem is voornamelijk ontwikkeld voor sporters en voor revalidatie bij fysiotherapie. Men krijgt een indruk waar het probleem zich bevindt van het niet optimaal kunnen uitvoeren of trainen van oefeningen.

Door het FMS kan er worden geconcludeerd wat de zwakke schakels zijn die het herstel bij blessures belemmeren of waarom u niet optimaal presteert.

Functional Movement Screen in de Personal Training/Fysiotherapie
Het FMS is een instrument dat de personal trainer/sport-fysiotherapeut snel en duidelijk inzicht geeft in de beperkingen van een sporter of patiënt. Dit kan betekenen dat er zich beperkingen bevinden wat betreft:

  • stabiliteit= het diepe gevoel van spieren
  • coördinatie= hoe nauwkeurig wordt de beweging gemaakt
  • balans= kunnen andere delen van het lichaam zo gestabiliseerd worden dat het lichaam in balans is
  • mobiliteit= hebben de gewrichten geen bewegingsbeperkingen om de oefeningen zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren) en
  • lenigheid= te korte spieren waardoor bewegingen niet uitgevoerd kunnen worden terwijl dit niet het gevolg is van een bewegingsbeperking in het gewricht.

Doormiddel van de FMS komt de tester door deze testen er snel achter wat de zwakke schakel in de beweegketen is. Hierdoor kunnen er snel keuzes gemaakt worden voor de keuze van behandeling en trainingsoefeningen. Dit kan betekenen dat het wenselijk is dat gemobiliseerd wordt (het vergroten van de bewegingsuitslagen van de gewrichten), of dat u oefeningen krijgt voor het rekken en strekken van spieren (om ze flexibeler en langer te maken) of trainingsadvies (het verbeteren van de stabiliteit doormiddel van kracht, coördinatie en balans oefeningen).

Opmerking: De FMS is niet ontwikkeld als analyse voor klachten en aandoeningen en kan ook alleen toegepast worden indien er geen pijnklachten zijn (geen 0-scores). De FMS achterhaalt welke beperking u heeft die mogelijk een klacht doet ontstaan of uw sportprestatie hindert. De FMS is een handig instrument om beperkingen te achterhalen maar laat niet weg dat goed fysiotherapeutisch onderzoek gewenst is bij klachten

De 7 test oefeningen

 

1. Wat test je met de Diepe Squat?

De squat vereist een symmetrische mobiliteit in enkel (dorsaal flexie), knie (flexie) en heupgewricht (flexie). Door de uitvoering te doen met gestrekte armen boven het hoofd wordt ook de mobiliteit van de schouders (flexie en abductie) en de rug (met name thoracale extensie) getest.

2. Wat test je met de Horde Stap?

Bij deze oefening wordt dynamische stabiliteit in het standbeen gecombineerd met mobiliteit in het vrije been. Bij de test worden de strekking in heup van het standbeen, en flexie in knie en heup en actieve enkel-dorsaalflexie van het vrije been getest, gecombineerd met stabiliteit in enkel, knie en heup van het standbeen.

3. Wat test je met de lunge in één lijn?

De lunge in één lijn op een smalle balk vraagt een goede stabiliteit voor de keten van het standbeen. Tegelijkertijd worden flexibiliteit van de bovenbeenspier en stabiliteit in de knie en enkel-dorsaalflexie getest. Bij de uitvoering wordt de rug recht en verticaal gehouden en dient rotatie voorkomen te worden.

4. Wat test je met de Schoudermobiliteit?

Bij deze test wordt de maximale bewegingsuitslag van de schouder getest. Om deze test goed te kunnen uitvoeren is een goede mobiliteit van het schouderblad en de thoracale wervelkolom nodig.

5. Wat test je met Actief een been gestrekt heffen?

Bij deze test wordt de lenigheid van de hamstrings en de kuitspieren beoordeeld. Terwijl één been zo ver mogelijk gestrekt opgetild moet worden, dient het andere been stil en gestrekt te blijven op de grond zonder dat er compensatiebewegingen in de heup of romp gemaakt worden.

6. Wat test je met de push up?

De push up test staat in het teken van (romp)stabiliteit. Je test de rompstabiliteit waarbij met het bovenlichaam een actie wordt ondernomen en getest wordt dat de opgebouwde energie voor de krachtsinspanning niet wordt “verloren” door een slappe romp (core).

7. Wat test je met de Rotatie Stabiliteit?

Bij deze test wordt de link gelegd tussen richtingsveranderingen van het onderlichaam (wenden en keren bij bewegingsacties). Bewegingen waarvoor een stabiele romp vereist is voor een snelle en efficiënte actie.

De scores
Hoe meer punten er gehaald worden hoe beter de oefening wordt uitgevoerd en hoe minder zwakke schakels je naar alle waarschijnlijkheid zal tegen komen in het bewegingsapparaat (romp, benen en armen).

3 Punten
De testpersoon kan de beweging zonder compensaties uitvoeren.

2 Punten
De testpersoon kan de beweging wel uitvoeren, maar heeft compensatie nodig.

1 Punt
De testpersoon kan de beweging niet goed uitvoeren of kan de positie al niet aannemen.

0 Punten
De test is niet uit te voeren als gevolg van pijn, fysiotherapeutisch onderzoek is gewenst.